Het Hanen® ouderprogramma 

Praten doe je met z’n tweeën

Stap voor stap je kind beter leren praten en communiceren.

 

Neem voor de eerstvolgende startdatum 
contact met ons op.

 

 

Vergoeding

Het Hanen® ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’ wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijzing nodig van een arts of medisch specialist – bijvoorbeeld de jeugdarts, huisarts, KNO-arts, klinisch fysicus-audioloog of een kinderarts. Op de verwijsbrief moet  het Hanen® ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’ vermeld worden.

Begeleiding op maat

Als praten niet vanzelf gaat

Iedere ouder wil dat zijn kind zich goed kan uiten. Want het is zo belangrijk om te kunnen vertellen wat je wil of wat je niet wil. Over wat je ziet en hoort of over wat je voelt. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat elk kind leert praten, maar wat als dat niet vanzelf gaat? Dan kun je ervaren dat je kind gefrustreerd raakt of je merkt dat het contact minder soepel verloopt. Je vraagt je misschien af of je kind wel zal kunnen praten als hij/zij straks naar school zal gaan.

Je hoopt dat je kind

$
zich kan uiten in woorden en daarna in zinnen
$
plezier beleeft aan communiceren
$
makkelijk contact kan maken met zijn directe omgeving
$
met andere kinderen contact kan maken en praten
$
kan vertellen wat hij/zij heeft mee maakt

Wat leer je bij  Het Hanen® ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’ ?

N
Hoe en waarom je kind communiceert.
N
Wat de volgende ontwikkelingsstap is.
N
Hoe je de initiatieven van je kind herkent.
N
Hoe je op die initiatieven kunt reageren.
N
Hoe je het 'gesprek' op gang houdt.
N
Hoe je dagelijkse situaties benut om taal te leren.
N
Hoe je je kind helpt taal te begrijpen.
N
Hoe je je kind helpt om zich op nieuwe manieren uit te drukken.
{

“’Praten doe je met z’n tweeën’ is een hele complete cursus waar je enerzijds hele nuttige handvatten krijgt die direct thuis toe te passen zijn en anderzijds met elkaar praat over ervaringen. De huisbezoeken en het maken van filmpjes zorgen ervoor dat je ook kunt laten zien hoe het gaat en direct vragen kunt stellen en tips krijgt. Het verschil tussen het eerste filmpje en het laatste filmpje van Pepijn was enorm groot; niet alleen wat betreft de vooruitgang in het praten van Pepijn, maar ook hoe wij met hem communiceren. Tevens vond ik het ook een meerwaarde om de cursus met z’n tweeën te volgen, vooral omdat je dan gezamenlijk de aan bod gekomen theorie kon doornemen en bewust toepassen.” 

Inhoud programma

‘Praten doe je met z’n tweeën’

We starten met een intake / kennismakingsbezoek bij jullie thuis en maken een eerste video-opname van jou en je kind.

Er zijn 7 groeps bijeenkomsten, verdeeld over ongeveer 4 maanden.

Tussentijds zijn er 3 huisbezoeken met video opnames. Samen bekijken en bespreken we de video opnames. Door regelmatig de beelden stil te zetten, zien we hoe je kind en jij communiceren. We zien hoe je toepast wat je in het programma hebt geleerd en welk effect dat heeft op de communicatie- en taalontwikkeling van je kind. We zien wat werkt en we ontdekken wat nog beter zou kunnen werken.

Fragmenten uit de video opnames worden ook gebruikt tijdens de groepsbijeenkomsten. Op die manier leer je ook van ervaringen van andere ouders.

In het programma gebruiken we het boek ‘Praten doe je met z’n tweeën’ –  een praktische handleiding voor ouders van kinderen met een vertraagde taalontwikkeling.
Dit rijk geillusteerde boek beschrijft de inhoud van het programma in duidelijke taal aan de hand van gevarieerde parktijkvoorbeelden.

Je koopt het boek zelf voorafgaand aan het programma.

Dat kan hier >>

Praten doe je met z’n tweeën

Wil jij zelf je kind kunnen helpen bij het leren praten?

Na afloop van het programma zullen jij en je kind elkaar beter begrijpen, zal je kind stappen gemaakt hebben in de taalontwikkeling en beleven jullie weer meer taalplezier. Je kunt je aanmelden voor een intake/kennismaking of je kunt eerst nog vragen aan ons stellen.

Waar komen de Hanen® programma’s vandaan?

De Hanen® programma’s zijn ontwikkeld door het Hanen Centre in Toronto, Canada. Het Hanen Centre, een non-profit organisatie, werd in 1975 opgericht door Ayala Manolson die tevens de eerste versie van het boek ‘Praten doe je met z’n tweeën’ schreef en het bijbehorende programma ontwikkelde.

De jaren daarna werden door het Hanen Centre nog vele andere programma’s ontwikkeld vanuit de volgende missie: Ouders, verzorgers, logopedisten en hulpverleners voorzien van kennis en training die nodig is om jonge kinderen te helpen bij de ontwikkeling van de best mogelijke taal-, lees- en sociale vaardigheden. De Hanen programma’s worden inmiddels wereldwijd aangeboden.

Taalplezier begint hier!

Renate Maljers

06 30391704

Saskia Koning

06 30707044