Het Hanen® ouderprogramma

Meer dan woorden

Iedere dag zit vol kansen om je kind te leren communiceren.

 Neem contact met ons op voor de   eerstvolgende startdatum.
 

Vergoeding

Het Hanen® ouderprogramma ‘Meer dan woorden’ wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijzing nodig van een arts of medisch specialist – bijvoorbeeld de jeugdarts, huisarts, KNO-arts, klinisch fysicus-audioloog of een kinderarts. Op de verwijsbrief moet  het Hanen® ouderprogramma ‘Meer dan woorden’ vermeld worden.

Begeleiding op maat

Als contact maken niet vanzelf gaat

Iedere ouder wil goed contact met zijn kind en wil dat zijn kind zich goed kan uiten. Want het is zo belangrijk om duidelijk te kunnen maken wat je wil of wat je niet wil. Wat je ziet en hoort of over wat je voelt. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat elk kind contact maakt en leert praten.

Maar wat als dat niet vanzelf gaat? Wat als jouw kind de wereld om zich heen anders dan anderen lijkt te ervaren en anders speelt en communiceert dan je verwacht. Wat als je kind de taal niet goed lijkt te begrijpen? Wat als jullie elkaar vaak niet begrijpen?

Dan kun je ervaren dat je kind gefrustreerd raakt of je merkt dat het contact minder soepel verloopt.  Dat je zelf gefrustreerd raakt. Dat je je afvraagt of je iets verkeerd doet. Je vraagt je misschien ook af of je kind zich wel zal redden in het contact met anderen. Hoe moet het als hij/zij straks naar school zal gaan? Zal hij/zij wel leren communiceren?

Je hoopt dat je kind

$
leert om contact te maken
$
zich kan uiten
$
kan communiceren met anderen
$
jou leert begrijpen
$
leert spelen met andere kinderen

Wat leer je bij  Het Hanen® ouderprogramma ‘Meer dan woorden’ ?

N
Hoe en waarom je kind communiceert.
N
Wat de volgende ontwikkelingsstap is.
N
Hoe je kind leert en hoe je deze manier van leren kunt benutten.
N
Wat je kind motiveert om te communiceren.
N
Hoe je dagelijkse activiteiten verandert in mogelijkheden om te communiceren.
N
Hoe je je kind kunt helpen te begrijpen wat je zegt.
N
Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar spel.
N
Hoe je je kind kunt helpen bij het spelen met andere kinderen.

Inhoud programma

‘Meer dan woorden’

We starten met een intake / kennismakingsbezoek bij jullie thuis en maken een eerste video-opname van een interactiemoment tussen jou en je kind.

Er zijn 8 groeps bijeenkomsten, verdeeld over ongeveer 4 maanden.

Tussentijds zijn er 3 huisbezoeken met video opnames. Samen bekijken en bespreken we de video opnames. Door regelmatig de beelden stil te zetten, zien we hoe je kind en jij communiceren. We zien hoe je toepast wat je in het programma hebt geleerd en welk effect dat heeft op de communicatie- en taalontwikkeling van je kind. We zien wat werkt en we ontdekken wat nog beter zou kunnen werken.

Fragmenten uit de video opnames worden ook gebruikt tijdens de groepsbijeenkomsten. Op die manier leer je ook van ervaringen van andere ouders.

In het programma gebruiken we het boek ‘Meer dan woorden’ –  een handboek voor ouders van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum of moeilijkheden in de sociale communicatie om interactie en taalvaardigheid te ontwikkelen. Dit rijk gelimiteerde boek beschrijft de inhoud van het programma in duidelijke taal aan de hand van gevarieerde parktijkvoorbeelden.

Je koopt het boek  zelf voorafgaand aan het programma. Dat kan hier >>

Wil jij zelf je kind kunnen helpen bij het maken van contact en bij het leren communiceren?

Na afloop van het programma zullen jij en je kind elkaar beter begrijpen en zullen jullie meer plezier beleven aan contact en communicatie. Je kunt je aanmelden voor een intake/kennismaking of eerst je vragen aan ons stellen.

Waar komen de Hanen® programma’s vandaan?

De Hanen® programma’s zijn ontwikkeld door het Hanen Centre in Toronto, Canada. Het Hanen Centre, een non-profit organisatie, werd in 1975 opgericht door Ayala Manolson die tevens de eerste versie van het boek ‘Praten doe je met z’n tweeën’ schreef en het bijbehorende programma ontwikkelde.

De jaren daarna werden door het Hanen Centre nog vele andere programma’s ontwikkeld vanuit de volgende missie: Ouders, verzorgers, logopedisten en hulpverleners voorzien van kennis en training die nodig is om jonge kinderen te helpen bij de ontwikkeling van de best mogelijke taal-, lees- en sociale vaardigheden. De Hanen programma’s worden inmiddels wereldwijd aangeboden.

Taalplezier begint hier!

Renate Maljers

06 30391704

Saskia Koning

06 30707044